Η Ακρόπολη της Λίνδου

Η Λίνδος είναι άλλη μια αρχαία πόλη της Ρόδου και θεωρείται το κόσμημα της Ρόδου, αφού είναι ίσως η πιο γραφική πόλη του νησιού. Η Ακρόπολη στη Λίνδο είναι σχεδόν τόσο γνωστή, όσο και η Ακρόπολη στην Αθήνα.

Είναι ο κυριότερος αρχαιολογικός χώρος της Ρόδου. Μπορείτε να θαυμάσετε, τον αρχαίο ναό της Λινδίας, τους πύργους, την ελληνική στοά, τους κίωνες, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, το Διοικητήριο, το ανάγλυφο ενός ροδιακού πλοίου, λείψανα ελληνιστικών χρόνων, αγάλματα, καθώς και τη νεκρόπολη, που εκτείνεται στους γύρω λόφους και πολλά ακόμη.

Σύμφωνα με τους παλιούς μύθους, η Ακρόπολη της Λίνδου ιδρύθηκε από τις Δαναϊδες, προς τιμήν της Αθηνάς Λινδίας. Αποτελούσε πάντα το κέντρο της ζωής του οικισμού και το φημισμένο ιερό της παρέμεινε σε όλη την ελληνιστική αλλά και ρωμαϊκή περίοδο κέντρο λατρείας.

Η ακρόπολη της Λίνδου σύμφωνα με το υπ. πολιτισμού αποτελούσε πάντα το κέντρο της ζωής του οικισμού. Το προελληνικό όνομα της, καθώς και λίγα προϊστορικά λείψανα μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στο χώρο ήδη από τη νεολιθική εποχή. Η λατρεία της θεάς Αθηνάς πρέπει να εγκαταστάθηκε στην ακρόπολη κατά τον 9ο αι. π.Χ., στα γεωμετρικά χρόνια. Κατά την αρχαϊκή περίοδο το νησί πρωτοστατεί στην αποικιακή κίνηση. Τον 6ο αι. π.Χ. κυριαρχεί στη Λίνδο η μορφή του τυράννου Κλεόβολου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Τότε έγιναν σημαντικά έργα υποδομής στην πόλη και οικοδομήθηκε ο αρχαϊκός ναός της Αθηνάς στην ακρόπολη σύμφωνα με το Διογένη Λαέρτιο (1,6).

Η περσική εξάπλωση στο Αιγαίο και αργότερα ο συνοικισμός της Ρόδου, στον οποίο συμμετείχε και η Λίνδος με τις δυο άλλες πόλεις του νησιού, την Ιαλυσό και την Κάμιρο, οδήγησαν στη σταδιακή μείωση της οικονομικής και πολιτικής σημασίας της Λίνδου. Ωστόσο το φημισμένο ιερό της παρέμεινε σε όλη την ελληνιστική αλλά και ρωμαϊκή περίοδο κέντρο λατρείας και το πρώτο ανάμεσα στα παραδοσιακά ιερά. Ο χώρος της λινδιακής ακρόπολης, από τόπος αφιερωμένος αποκλειστικά στη λατρεία στην αρχαιότητα, αποτέλεσε στη συνέχεια ασφαλές καταφύγιο σε περίοδο κρίσεων, για να καταλήξει όλο και περισσότερο με την πάροδο των αιώνων σε οχυρωμένη ακρόπολη με μόνιμη φρουρά.

Οι ανασκαφές στη Λίνδο έγιναν κατά την περίοδο 1900-1914 από το ίδρυμα Carlsberg της Δανίας υπό τη διεύθυνση των Kinch και Blinkenberg την πρώτη περίοδο και του E. Dyggve τη δεύτερη. Κατά την πρώτη περίοδο ερευνήθηκε συστηματικά ο χώρος ως το φυσικό βράχο και αποκαλύφτηκαν όλα τα μνημεία της ακρόπολης καθώς και η νεκρόπολη της Λίνδου που εκτείνεται στους γύρω λόφους. Τη δεύτερη περίοδο πραγματοποιήθηκε συστηματικότερη μελέτη των ήδη αποκαλυφθέντων μνημείων. 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαβάστηκε 9110 φορές