Το Εβραϊκό Μουσείο της Ρόδου

To Εβραϊκό Μουσείο της Ρόδου ξεκίνησε το 1997.

Σύμφωνα με την Ισραηλητική Κοινότητα Ρόδου, εμπνευστής της ιδέας δημιουργίας του Μουσείο και ιδρυτής είναι ο Αρών Χασών δικηγόρος από το Λος Άντζελες και Ροδίτης τρίτης γενιάς. Παρατήρησε την έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνία αλλά και των επισκεπτών του νησιού , για τη μοναδική ιστορία της Κοινότητας αλλά και για τη μοναδική απομένουσα Συναγωγή «Kahal Shalom».

Έτσι σαν πρώτο βήμα τον Οκτώβριο 1997, με δική του πρωτοβουλία και χρηματοδότηση , άνοιξε τις πόρτες της μια έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο δίπλα στη Συναγωγή όπου ήταν παλιά ο γυναικωνίτης.

Συγχρόνως ίδρυσε το ίδρυμα «Rhodes Historical Foundation», ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα για την προώθηση αυτού του στόχου και άρχισε να συγκεντρώνει φωτογραφικό, ιστορικό υλικό αλλά και αντικείμενα από τη Ρόδο από Ροδίτες του εξωτερικού αλλά και από διάφορες άλλες πηγές από όλο τον κόσμο καθώς δωρεές για τη συνέχιση του σκοπού.

Επίσης δημιούργησε μια ιστοσελίδα για να είναι μια πηγή πληροφοριών για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία των Εβραίων της Ρόδου καθώς και για εκείνους που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο.

Σιγά σιγά με την δραστηριοποίηση και την οικονομική συμβολή της Κοινότητας και μεμονωμένων δωρητών το Μουσείο επεκτάθηκε, τριπλασίασε την έκτασή του και μετά τις επισκευές το 2006 ξανάνοιξε ανανεωμένο με παρουσίαση πολλών ενδιαφερόντων εκθεμάτων.

Το Εβραικό Μουσείο της Ρόδου βρίσκεται δίπλα στη Συναγωγή «Kahal Shalom» στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα.
Συμμίου & Δωσιάδου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
Δείτε περισσότερα: www.rhodesjewishmuseum.org

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαβάστηκε 5395 φορές