Κοιλάδα των Πεταλούδων

Η κοιλάδα των πεταλούδων αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα φυσικού κάλλους που διαθέτει η Ρόδος.

Είναι από τους πιο διάσημους προορισμούς, αφού αποτελεί ένα σπάνιο βιότοπο που φιλοξενεί ένα εξίσου σπάνιο είδος νυχτοπεταλούδας (Panaxia Quadripunctaria). Η πεταλούδα αυτή δεν ζει μόνο στην Ρόδο, αλλά σε όλη την Μεσόγειο, την Ευρώπη και την Δυτική Ασία. Στη Ρόδο έχει εντοπιστεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της, αλλά στον ελλαδικό χώρο την συναντάμε και στην Βοιωτία, την Κρήτη, την Αττική, πολλά νησιά και αλλού.

Η κοιλάδα των πεταλούδων βρίσκεται κοντά στο χωριό Θεολόγος. Πρόκειται για κοιλάδα μήκους 6 χλμ. γεμάτη ρυάκια, πεύκα, πλατάνια, συκιές, πολύχρωμα λουλούδια και χιλιάδες πεταλούδες!
Λίμνες, σκιερά μονοπάτια, ξύλινα γεφυράκια, αλλά και μικροί καταρράκτες… Στην κοιλάδα ευδοκιμεί επίσης ένα σπάνιο είδος πλατάνου, η υγράμβαρη στην οποία και πιθανόν οφείλεται η συγκέντρωση πεταλούδων.

Κοντά στην κορυφή της κοιλάδας, υπάρχει ένα ιστορικό μοναστήρι που κατέχει σημαντική θέση στην νεότερη ιστορία της Ρόδου. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγιά την Καλόπετρα και το έκτισε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το 1874.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαβάστηκε 6533 φορές